“Akropolis Group” pagājušajā gadā palielināja ieņēmumus, EBITDA un portfeļa vērtību

2022-04-09

Vadošais iepirkšanās un izklaides centru attīstības un pārvaldības uzņēmums Baltijā “Akropolis Group”, pamatojoties uz tā auditētajiem konsolidētajiem finanšu rezultātiem, pagājušajā gadā ir guvis ieņēmumus 81 miljona eiro apmērā un EBITDA (peļņa pirms ienākumu nodokļa, procentiem, nolietojuma un amortizācijas)  peļņu 57,2 miljonu eiro apmērā, kas ir attiecīgi par 5% un 6% vairāk nekā 2020. gadā.

Grupa paziņoja par saviem pagājušā gada auditētajiem rezultātiem un atklāja, ka 2021. gadā ir vērojamas pozitīvas izmaiņas visos galvenajos finanšu rādītājos. Pēc tirdzniecības centra “Alfa” iegādes Rīgā pagājušā gada novembrī “Akropolis Group” portfeļa patiesā vērtība 2021. gadā pieauga par 28% līdz 1,023 miljardiem eiro. Šogad tirdzniecības centrs “Alfa” tika pilnībā integrēts “Akropolis Group” struktūrā, mainot nosaukumu uz “AKROPOLE Alfa”.

“Pagājušā gada pirmajā pusē iepirkšanās centriem tika piemēroti ļoti stingri pandēmijas ierobežojumi – visos “Akropolis” iepirkšanās centros darbojās tikai pirmās nepieciešamības preču veikali un pakalpojumu sniegšanas vietas, tāpēc samazinājās apmeklētāju skaits. Otrais pusgads bija krietni labāks – ierobežojumus atvieglojot, panācām izteiktu apmeklētāju skaita un nomnieku apgrozījuma atjaunošanos. Atsevišķos otrā pusgada mēnešos tika sasniegti pat nomnieku apgrozījuma rekordi,” saka Manfredas Dargužis, “Akropolis Group” izpilddirektors.

“Akropolis” nomnieku apgrozījums pērn (ieskaitot iepirkšanās centra “AKROPOLE Alfa” 2021. gada decembra rezultātus) ir palielinājies par 7% līdz 667 miljoniem eiro, tomēr saistībā ar noteiktajiem pandēmijas kontroles pasākumiem apmeklētāju skaits joprojām bija mazāks nekā gadu iepriekš – iepirkšanās centros bija vairāk nekā 27 miljoni apmeklētāju, kas ir par 9% mazāk nekā 2020. gadā.

“Akropolis Group” konsolidētie nomas ienākumi pieauga par 3% līdz 57,3 miljoniem eiro. Kopš gada sākuma “Akropolis” pārvaldītajos centros nomājamo platību aizpildījums pērn saglabājies ļoti augsts – 99%.

Kā norāda M. Dargužis, “Akropolis” centri ir izturējuši pārbaudi ar koronavīrusa pandēmiju, veiksmīgi pielāgojoties noteiktajiem ierobežojumiem, regulāri atjauninot iepirkšanās centros pieejamo veikalu piedāvājumu un radot drošus apstākļus iepirkšanās centru apmeklējumam.

“Pat vissmagākajos apstākļos mēs saglabājām optimismu un turpinājām tiekties uz  savu galveno mērķi – saglabāt grupas līdera pozīcijas tirgū. Mūsu rezultātus un biznesa noturību finanšu tirgi ir novērtējuši pozitīvi: pagājušā gada jūnijā “Akropolis Group” veiksmīgi emitēja piecu gadu debijas eiroobligācijas 300 miljonu eiro vērtībā, kas tiek kotētas “Nasdaq Vilnius” un “Euronext Dublin” biržās,” norāda “Akropolis Group” izpilddirektors.

Pagājušajā gadā starptautiskās kredītreitingu aģentūras “Fitch Ratings” un “S&P Global Ratings” pirmo reizi piešķīra “Akropolis Group” ilgtermiņa emitenta reitingus – attiecīgi BB+ ar ilgtermiņa stabilu prognozi un BB+ ar ilgtermiņa negatīvu prognozi (mainīts uz stabilu prognozi 2021. gada oktobrī).

Grupa, kas pārvalda iepirkšanās un izklaides centrus un nekustamos īpašumus, pērn atsāka daudzfunkcionālā kompleksa “Akropolis Vingis” attīstību Viļņā. Viļņas reģionālā arhitektu padome pozitīvi novērtēja aktualizētās arhitektūras koncepcijas pirmsprojekta priekšlikumu.

Koncentrējoties uz ESG tematu uzņēmuma grupā, pagājušā gada augustā Viļņas, Klaipēdas un Šauļu “Akropolis” tika sertificēti atbilstoši starptautiskajam BREEAM standartam.

“Akropolis Group” akcionāriem šogad dividendes neizmaksās.

Pilnīgi “Akropolis Group” finanšu pārskati par 2021. gadu ir pieejami uzņēmuma mājaslapā.

Par “Akropolis Group”:

“Akropolis Group”, vadošajam iepirkšanās un izklaides centru attīstības un pārvaldības uzņēmumam Baltijā, pieder uzņēmumi, kas sniedz iepirkšanās centru attīstības un pārvaldības pakalpojumus Lietuvā un Latvijā. Lietuvā “Akropolis Group” pārvalda iepirkšanās un izklaides centrus Akropolis Viļņā, Klaipēdā un Šauļos, bet Latvijā – “AKROPOLE Rīga” un “AKROPOLE Alfa” Rīgā.

Darba laiks

Veikali
I-VII 10.00–21.00
Maxima XXX
I-VII 08.00–23.00
Ledus arēna
Pēc pieraksta
Euroaptieka
I–VII 9.00–22.00
Lemon Gym
I-VII 00.00 - 24.00