“Akropolis Group” pārvaldītos iepirkšanās centrus pērn apmeklēja vairāk nekā 44 miljoni cilvēku; nomnieku apgrozījums sasniedza gandrīz 1,2 miljardus eiro; tika atvērti vairāk nekā 100 jauni un modernizēti veikali, kas veicināja grupas ieņēmumu pieaugumu

2024-04-10

Piecus “Akropolis Group” pārvaldītos iepirkšanās un izklaides centrus Latvijā un Lietuvā 2023. gadā apmeklēja vairāk nekā 44 miljoni cilvēku, kas ir par 7 % vairāk nekā 2022. gadā. Lielāks apmeklētāju pieplūdums tāpat veicināja arī iepirkšanās centru nomnieku apgrozījuma pieaugumu, kas pērn sastādīja gandrīz 1,2 miljardus eiro – par 7 % vairāk nekā 2022. gadā (1,1 miljards eiro).

“2023. gads bija pirmais gads, kad iepirkšanās centros vairs netika piemēroti ar Covid-19 saistītie ierobežojumi, un tas pozitīvi ietekmēja darbības rādītājus – “Akropolis” iepirkšanās un izklaides centrus apmeklēja vairāk cilvēku, un nomnieki novēroja darījumu apjomu pieaugumu. Piecos “Akropolis Group” pārvaldītajos iepirkšanās centros pagājušajā gadā viesojās vairāk nekā 44 miljoni cilvēku, un nomnieku apgrozījums sasniedza gandrīz 1,2 miljardus eiro. Rezultātus pozitīvi ietekmēja arī iepirkšanās centru renovācija, jaunu zīmolu veikalu un modernizētu veikalu atvēršana, kuru skaits pērn pārsniedza 100, kā arī pakalpojumu un izklaides piedāvājuma paplašināšana, ņemot vērā apmeklētāju vēlmes,” komentē Nerijus Maknevičius, “Akropolis Group” izpilddirektors un valdes priekšsēdētājs.

Grupas konsolidētie nomas ienākumi 2023. gadā palielinājās par 12 %, sasniedzot 84 miljonus eiro (2022. gadā – 75,1 miljons eiro), un tās peļņa pirms procentu maksājumiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas (EBITDA) sasniedza 83,1 miljonu eiro – par 16 % vairāk nekā 2022. gadā (71,9 miljoni eiro). Iepirkšanās un izklaides centru “Akropolis” nomājamo platību aizpildījums 2023. gadā saglabājās augsts – tikai 2,6 % vietu palika neaizpildītas.

Ieguldījumi renovācijā

2023. gadā tika uzsākta vērienīga “Akropolis Klaipėda” iekštelpu renovācija un modernizācija. Kopumā vairāk nekā 10 000 m2 koplietošanas telpās tiks ieguldīti 8 miljoni eiro. Ostas pilsētas iepirkšanās un izklaides centrā šobrīd notiek koplietošanas telpu interjera atjaunošana, tiks uzstādīti jauni apgaismojuma risinājumi, sanitārie mezgli, jaunas atpūtas zonas un bezmaksas bērnu rotaļu laukumi.

“Arī “Vilnius Akropolis” gaida pārmaiņas – pēc būvniecības atļaujas saņemšanas pagājušā gada nogalē ir uzsākta jaunas vienstāvu iepirkšanās ēkas būvniecība blakus tam. Jaunajā 480 m2 lielajā ēkā atradīsies paplašināts “Sportland” veikals. “Akropolis Group” ēkas būvniecībā ieguldīs aptuveni 1 miljonu eiro,” stāsta N. Maknevičius.

Visi “Akropolis Group” pārvaldītie iepirkšanās un izklaides centri pastāvīgi cenšas nodrošināt visplašāko aktuālo zīmolu, pakalpojumu un izklaides vietu izvēli, tāpēc 2023. gadā tika atvērts 101 jauns vai atjaunots veikals – “ Vilnius Akropolis” tika atvērti 29 veikali (2022. gadā – 12), “ Klaipėda Akropolis” – 20 veikali (2022. gadā – 5), “Šiauliai Akropolis” – 12 veikali (2022. gadā – 4), “AKROPOLE Rīga” – 12 veikali (2022. gadā – 6), “AKROPOLE Alfa” – 28 veikali (2022. gadā – 18).

2023. gadā “Akropolis Group” lielu uzmanību pievērsa topošā daudzfunkcionālā kultūras, izklaides, darījumu un iepirkšanās kvartāla attīstībai Viļņā – “Akropolis Vingis” projektam. Pagājušā gada sākumā sabiedrībai tika prezentēti “Akropolis Vingis” tuvumā plānotie transporta infrastruktūras pilnveides projektēšanas priekšlikumi, bet pērn novembrī sabiedrībai tika prezentēti arī jaunākie daudzfunkcionālā kompleksa projektēšanas priekšlikumi, kurus pēc tam apstiprināja Viļņas pilsētas pašvaldība. Pašlaik tiek pabeigta dokumentu sagatavošana un iesniegšana pašvaldībā, lai iegūtu būvniecības atļauju.

Uzmanības centrā ilgtspēja un vides aizsardzība

Starptautiskās kredītreitingu aģentūras “S&P Global Ratings” un “Fitch Ratings” 2023. gada jūnijā un jūlijā atkārtoti apliecināja “Akropolis Group” ilgtermiņa aizņēmumu reitingus kā BB+ ar stabilu perspektīvu. Pirmo reizi reitings “Akropolis Group” tika piešķirts 2021. gadā pirms tās 300 miljonu eiro piecu gadu obligāciju emisijas. “Akropolis Group” obligācijas ir kotētas “Nasdaq Vilnius” un “Euronext Dublin” biržās.

“2023. gadā ieguvām arī ISO vides (ISO 14001), kā arī arodveselības un darba drošības vadības sistēmas (ISO 45001) sertifikātus holdingkompānijas darbībai – nekustamā īpašuma attīstībai, pārvaldībai un nomai. Šie ISO sertifikāti apliecina “Akropolis Group” atbilstību stingriem kvalitātes kontroles un vadības, vides, ilgtspējas un drošas darba vides standartiem,” norāda “Akropolis Group” izpilddirektors.

Par tikpat nozīmīgu sasniegumu ilgtspējas jomā uzskatāms arī starptautiskais “BREEAM In-Use” ēkas ilgtspējas sertifikāts, kas piešķirts iepirkšanās un izklaides centram “AKROPOLE Alfa” Rīgā 2023. gadā un novērtēts ar “Ļoti labi” (“Very Good”) līmeni. Šī atzinība apliecina, ka ir sasniegts viens no galvenajiem “Akropolis Group” ilgtspējas mērķiem – visi pieci grupas pārvaldītie iepirkšanās centri Lietuvā un Latvijā tagad atbilst ēku ilgtspējības standartiem. Tiek plānots, ka līdz 2026. gadam visi grupas pārvaldītie iepirkšanās centri tiks novērtēti ar “Ļoti labi” līmeni saskaņā ar “BREEAM” standartu.

“Vilniaus prekyba” kā vienīgais “Akropolis Group” akcionārs apstiprināja 2023. gada konsolidētos finanšu pārskatus un “Akropolis Group” peļņas sadales projektu, saskaņā ar kuru, ņemot vērā uzņēmuma dividenžu izmaksas politiku, 70 miljoni eiro tika novirzīti dividenžu izmaksai “Vilniaus prekyba”.

Pilns “Akropolis Group” konsolidētais finanšu pārskats par 2023. gadu ir pieejams uzņēmuma tīmekļa vietnē.

Darba laiks

Veikali
I-VII 10.00–21.00
Maxima XXX
I-VII 08.00–23.00
Ledus arēna
Pēc pieraksta
Euroaptieka
I–VII 9.00–22.00
Lemon Gym
I-VII 00.00 - 24.00