Miega dienā eksperti sniedza padomus pavasara noguruma pārvarēšanai

2023-03-22

Aizvadītajā nedēļas nogalē iepirkšanās un izklaides centrā “AKROPOLE Rīga” norisinājās Miega dienai veltītais pasākums, ko apmeklēja vairāki simti interesentu. Pasākuma laikā Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) un citi miega jautājumu speciālisti sniedza bezmaksas konsultācijas par dažādiem miega traucējumu veidiem, kā arī stāstīja, kā veiksmīgi pārvarēt tipisko “pavasara nogurumu”.

 

Miega dienas ietvaros pasākuma apmeklētājiem bija iespēja ar dažādu testu un pārbaužu palīdzību noteikt miega traucējumu esamību, kā arī uzklausīt Latvijas vadošo miega speciālistu, neirologu, pulmonologu, otolaringologu ieteikumus, kā rīkoties miega traucējumu  un pavasara noguruma gadījumā. Savukārt, lai uzzinātu vairāk par biežāk sastopamajiem miega traucējumu veidiem un aktualitātēm mūsdienās, Toma Grēviņa vadībā tika organizēta diskusija ar Latvijas medicīnas pārstāvjiem Mārtiņu Purenkovu, Martu Celmiņu, Jāni Mednieku, Madaru Mičuli un Andu Nodievu.

 

Atskats uz Miega dienai veltīto pasākumu ir skatāms šeit: https://failiem.lv/u/cgcepfn9w

 

“Katru nedēļas nogali iepirkšanās un izklaides centrā “AKROPOLE Rīga” viesojas ļoti plašs apmeklētāju loks, tāpēc tā ir lieliska lokācija šādu, sabiedrībai svarīgu jautājumu apspriešanai. Mums rūp mūsu apmeklētāju labsajūta un vairāk par visu – vērtīga laika pavadīšana iepirkšanās centra telpās, kas ne tikai ļauj atrast kāroto, bet arī sniedz pievienoto vērtību. Marts ir īpašs laiks, kas līdz ar pirmajiem saules stariem nes tik labi pazīstamo pavasara nogurumu, tāpēc ceram, ka aizvadītais pasākums būs devis daudz noderīgas informārcijas miega kvalitātes uzlabošanai un noguruma mazināšanai,” norāda Valdis Portnajs, “AKROPOLE Rīga” vadītājs.

 

Pasākuma laikā tika noskaidrots, ka pavasara nogurums pats par sevi nav medicīniska slimība, bet dažādu simptomu un problēmu apvienojums – miega problēmas, zemāks enerģijas līmenis, reiboņi, galvassāpes, koncentrēšanās grūtības, depresija, novājināta imunitāte un vispārējs nogurums.

 

“Ne vienmēr ir zināms, kas izraisa pavasara nogurumu, bet, visticamāk, tā ir dažādu faktoru kombinācija – piemēram, ķermeņa reakcija uz temperatūras maiņām, pavasara alerģiju sākums vai diennakts pielāgošana vasaras laikam. Iespējams, lielu lomu spēlē arī hormonu izmaiņas. Serotonīns, mūsu “laimes hormons”, kura ražošanu ietekmē dienas gaisma, ir krietni paputināts ziemas laikā. Tas nozīmē, ka miega hormonam melatonīnam ir lielāka ietekme uz enerģijas līmeni visas dienas garumā. Iestājoties pavasarim, tiek “pārkārtots” šo un citu hormonu izdales daudzums, kā rezultātā ķermenim ir papildus slodze un rodas pavasara nogurums,” skaidro Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Epilepsijas un miega medicīnas centra miega speciāliste un pediatre Marta Celmiņa.

 

Speciāliste norāda, ka pavasara nogurumu var izjust dažādi – vieniem simptomi izpaužas spēcīgi, bet citiem nav nekādu pazīmju vai sūdzību. Universālu padomu, kas derētu visiem, nav, bet ir vairāki padomi, ko ir vērts ieviest ikdienā, lai mazinātu nevēlamos simptomus:

 

  • Pavadīt laiku dienasgaismā. Rīta cēliens ir vislabākais laiks dienasgaismas baudīšanai, jo tā rezultātā tiek vairāk ražots laimes hormons serotonīns un aizkavēta miega hormona melatonīna ražošana, kas, savukārt, veicina tipisko miegainību pavasara dienās.
  • Ieviest fizisku slodzi ikdienā. Fiziskās aktivitātes ir labs veids, lai uzmundrinātu kā ķermeni, tā prātu jebkurā sezonā, bet it sevišķi pavasarī – kaut vai izstaipīties vai doties īsā pastaigā. Ziemas laikā ķermenis ir vairāk pieradis pie mazkustīguma, tāpēc, iestājoties pavasarim, ir grūtāk pievērsties regulārākāma aktivitātēm. Pētījumi pierāda, ka fiziskā slodze mazina nogurumu un depresiju, kā arī palielina vispārējo labsajūtu, tāpēc pastaigas būs lielisks veids, kā atmodināt ķermeni pēc “ziemas miega” un izjust tik sen gaidīto dienasgaismu. 
  • Uzlabot asinsriti. Līdz ar regulārām kustībām svaigā gaisā arī asinsrite tiks uzlabota, tādējādi mazinot ikdienas nogurumu. Tāpat lielisks veids, kā uzmundrināt ķermeni ir ar konstrastdušas palīdzību.
  • Parūpēties par ādu. Āda ir viens no lielākajiem cilvēka orgāniem, un ziemas laikā tā ir pakļauta lielam stresam, ko izraisa gan apkure, gan zemās temperatūras ārā. Tāpēc šajā sezonā ir nepieciešams mitrināt un barot ādu ar piemērotiem ķermeņa krēmiem, lai sagatavotu to siltajiem saules stariem.
  • Veselīgs, sabalansēts un uzturvielām bagāts uzturs. Šis ir pareizais laiks, lai pārskatītu savas attiecības ar kofeīnu un dažādiem našķiem, jo tie maldinoši dod enerģiju īsākam laika periodam. Produkti, kas satur piesātinātās taukskābes, it sevišķi omega-3, kā, piemēram, rieksti, sēklas, treknās zivis, olīveļļa vai linsēklu eļļa, sniegs sabalansētāku enerģijas daudzumu visas dienas garumā. Jāpierauga, lai maltītē ir arī pietiekami daudz E vitamīna un B grupas vitamīnu, kā arī jāseko līdzi izdzertajam ūdens daudzumam.
  • Pietiekams un kvalitatīvs miegs ir veselības pamats. Izgulēšanos nedrīkst atlikt uz “vēlāku laiku”, bet tam ir jābūt prioritātei. Pieaugušajam cilvēkam diennaktī ir jāguļ vismaz 7-8 stundas, kā arī ir ieteicams doties gulēt un celties vienā un tajā pašā laikā gan darba dienās, gan brīvdienās. Ja ir ļoti liela nepieciešamība pēc diendusas, nevajadzētu gulēt ilgāk par 20-30 minūtēm, citādāk tas var apgrūtināt iemigšanu vakarā. Savukārt, ja ilgstoši ir sajūta, ka netiek iegūts pietiekami daudz labas kvalitātes miega, ieteicams vērsties pie miega speciālista, lai atrastu problēmas iemeslu.
  • Jārūpējas par emocionālo veselību. Lai mazinātu nevēlamā stresa daudzumu ikdienā, katram cilvēkam var palīdzēt atšķirīgas aktivitātes, piemēram, lasīšana, mūzikas klausīšanās, māksla. Galvenais ir atrast sev piemērotu atpūtas veidu, bet, ja nepieciešams, vērsties pie speciālista – psihologa, psihoterapeita vai psihiatra.

Darba laiks

Veikali
I-VII 10.00–21.00
Maxima XXX
I-VII 08.00–23.00
Ledus arēna
Pēc pieraksta
Euroaptieka
I–VII 9.00–22.00
Lemon Gym
I-VII 00.00 - 24.00